BLEYS BAKVERK

Mandeltårta och påskafton
Viken fantastik påskafton vi har med strålande sol och över 20 grader varm! Härligt men också lite oroväckande på samma gång med denna värme redan i april. Är hemma i Åby nu några dagar för lite påskledighet. Idag får vi några vänner över på påskmiddag och jag står för dessert och fika. Den här mandeltårtan är ju en riktig klassiker och bara så god! Tycker den passar särkilt bra vid påsk just för den fina gula färgen men även eftersom krämen är äggbaserad. Varför äter man förresten så mycket ägg vid påsk? Vet faktiskt inte det. Dessutom är tårtan glutenfri! Den här varianten är kapad rakt av från Mandelmanns recept. Men jag har dekoretat på mitt sätt:)
 
Mandeltårta
Botten
2 dl mandel
135 g (1,5 dl) socker
148 g /ca 4 st) äggvitor
Äggkräm
56 g (ca 4 st) äggula
95 g (1 dl) vispgrädde
90 g(1 dl) socker
50 g smör
25 g mandelspån
Garnering
Det du har hemma men t.e.x. pistachnltter, maränger, blommor
Botten
  1. Mal mandeln
  2. Rita upp 2 cirklar på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter
  3. Vispa upp äggvitan tills den blir fast. Blanda i sockret lite i taget medan du vispar till en glansig maräng
  4. Blanda socker ocn den malda mandeln. Vänd ner i marängsmeten
  5. bred ut på plåten i de två cirklarna du ritat.
  6. Grädda på 175 grader ca 25 min, tills botten fått fin färg
Kräm
  1. Vispa ihop äggulor, grädde och socker i en kastrull. Låt blandningen bli varm och tillsätt sedan smöret som får smält ner medan du rör.
  2. Låt koka upp under konstant vispning på medelvärme och låt sedn sjuda ett par minuter under kraftig vispning.
  3. Sila krämen ner i en bunke.Ställ kallt ca 1 timme
Mandelspån
Häll ut mandespånen på en plåt och rosta på 175 grader ca 5-8 min. Passa dem noga för de bränns lätt!
Montering
Bred ut halva krämen på första botten. Lägg på den andra och stryk utan resten av krämen. Strö över rostade mandelspån och garnera med vad du vill men t.ex. färska blommor, maränger, pistagenötter och chokladägg