BLEYS BAKVERK

Påsktårta
Men bara en knapp vecka kvar till påsk kan det var läge att börja fundera på vad man ska ha för gott påskfika. Den här tårtan är relativt enkel att baka och den är väldigt god med bra balans mellan den söta chokladmoussen och den syrliga passionsfruktscurden. Prickarna gör tårtan extra festlig och det är inte alls så svårt att få till men det krävs att du har en silikonform med halvrundlar. Men har du inte det kan kan du lägga curden som ett lager i tårtan i stället. Det kan vara bra att dela upp momenten under två dagar eftersom curden behöver frysas. Gör te.x tårtbotten och curden ena dagen så behöver du bara göra moussen dag två. Jag använde en anslagsring på 20 cm att göra tårtan i. Har du en större form behöver du dubbla botten och moussen(curden blir mycket ändå).

Citronbotten

60 g vetemjöl

1 krm salt

0,75 tsk bakpulver

75 g socker

32 g mjölk

32 g citronjuice+zest från 0,5 citron

32 g rapsolja

40 g ägg (ca 1 litet)

1.      Sätt ugnen på 170 grader

2.      Smöra och mjöla en form ca 18 cm i diameter(dubbla receptet är lagom till 24 cm). Lägg bakplåtspapper i botten

3.      Vispa ihop mjölk, olja och ägg

4.      Blanda de torra ingredienserna och tillsätt

5.      Tillsätt slutligen citronjucie och zest

6.      Häll smeten i formen och grädda ca 25 min. Gör ett stickprov att den är färdig

Vit chokladmousse

(räcker precis till en 20 cm form)

80 g grädde

170 g vit choklad

40 g strösocker

12 g vatten

50 g äggula

5,1 g gelatinblad(3 st)

345 g grädde

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten

  2. Koka 80 g grädde och häll över chokladen. Rör den till en slät smet

  3. Koka sedan socker och vatten till 121 grader i en kastrull. Rör så lite som möjligt. Vispa under tiden äggulan lite lätt. När sockerlagen har gått till 121 grader häller du den över gulan i en tunn stråle samtidigt som du vispar på låg hastighet. Det här kallas för Pâté à Bombe

  4. Smält gelatin och blanda ner i ägguleblandningen. Vispa den kall. Blanda sedan Pâté à bomben med chokladen

  5. Vispa sedan den sista mängden grädde löst och vänd ner ägg och chokladblandningen. Ägg och chokladblandningen behöver ha svalnat till ca 32 grader innan du blandar med grädden. Se till att inte vispa utan blanda med slickepott.

Passions- och citroncurd

100 g passionsfruktsjuice

20 g citronsaft

130 g ägg (2 ägg + 1 gulor)

140 g socker(smaka av)

50 g smör

  1. Sätt citronsaft, zest, ägg och socker över vattenbad, värm till 83 grader

  2. Tillsätt smöret

  3. Sila och häll upp i silikonformar. Alternativt häll upp i en form lika stor som tårtbotten. Frys in.

Montering

  1. Ställ en anslagsring utan botten på en bricka med plastfolie under. Lägg gärna en ring med plast eller bakplåtspapper runt kanten på formen.

  2. Placera ut halvrundlarna med curd i botten. Häll moussen över och lägg sist dit botten. Stryk ut jämnt med en palett. Har du i stället fryst in curden i en form kan du lägga i botten först sedan curden och hälla på moussen sist.

  3. Ställ i frys till sen har satt sig helt. Ta ut och vänd tårtan upp och ner så ser du de snygga mönstret.