Citronbotten
60 g vetemjöl
1 krm salt
0,75 tsk bakpulver
75 g socker
32 g mjölk
32 g citronjuice+zest från 0,5 citron
32 g rapsolja
40 g ägg (ca 1 litet)
1. Sätt ugnen på 170 grader
2. Smöra och mjöla en form ca 18 cm i diameter(dubbla receptet är lagom till 24 cm). Lägg bakplåtspapper i botten
3. Vispa ihop mjölk, olja och ägg
4. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt
5. Tillsätt slutligen citronjucie och zest
6. Häll smeten i formen och grädda ca 25 min. Gör ett stickprov att den är färdig
Vit chokladmousse
(räcker precis till en 20 cm form)
80 g grädde
170 g vit choklad
40 g strösocker
12 g vatten
50 g äggula
5,1 g gelatinblad(3 st)
345 g grädde
-
Blötlägg gelatinet i kallt vatten
-
Koka 80 g grädde och häll över chokladen. Rör den till en slät smet
-
Koka sedan socker och vatten till 121 grader i en kastrull. Rör så lite som möjligt. Vispa under tiden äggulan lite lätt. När sockerlagen har gått till 121 grader häller du den över gulan i en tunn stråle samtidigt som du vispar på låg hastighet. Det här kallas för Pâté à Bombe
-
Smält gelatin och blanda ner i ägguleblandningen. Vispa den kall. Blanda sedan Pâté à bomben med chokladen
-
Vispa sedan den sista mängden grädde löst och vänd ner ägg och chokladblandningen. Ägg och chokladblandningen behöver ha svalnat till ca 32 grader innan du blandar med grädden. Se till att inte vispa utan blanda med slickepott.
Passions- och citroncurd
100 g passionsfruktsjuice
20 g citronsaft
130 g ägg (2 ägg + 1 gulor)
140 g socker(smaka av)
50 g smör
-
Sätt citronsaft, zest, ägg och socker över vattenbad, värm till 83 grader
-
Tillsätt smöret
-
Sila och häll upp i silikonformar. Alternativt häll upp i en form lika stor som tårtbotten. Frys in.
Montering
-
Ställ en anslagsring utan botten på en bricka med plastfolie under. Lägg gärna en ring med plast eller bakplåtspapper runt kanten på formen.
-
Placera ut halvrundlarna med curd i botten. Häll moussen över och lägg sist dit botten. Stryk ut jämnt med en palett. Har du i stället fryst in curden i en form kan du lägga i botten först sedan curden och hälla på moussen sist.
-
Ställ i frys till sen har satt sig helt. Ta ut och vänd tårtan upp och ner så ser du de snygga mönstret.

