Nu har jag flyttat ut från min lägenhet så är hemma hos föräldrarna några dagar innan plugget drar igång på måndag. Är sjukt taggad på att börja på skolan nu. Har ju inte ens varit där och kollat eftersom jag gjorden en sen anmälan och blev antagen via en distansansökan med telefonintervju och frågor över mail. Hoppas på att de har ett ordentligt kök som funkar bra att baka i. Annars vet jag inte hur det går med bloggen, haha. Idag blev det en tur i svampskogen men även lite bakning hanns med. Den här mazarinpajen med Vinbär hade mamma med till ett möte i kyrkan och den blev visst uppskattad:)
Mazarinpaj med Vinbär
Mördegsbotten
150 g (2,5 dl) Vetemjöl
50 g (ca 4 msk) socker
100 g smör (rumsvarmt)
1 äggula
- Blanda smör, vetemjöl och socker till en grynig massa. Tillsätt äggulan.
- Låt vila kallt i kylen ca 30 min
- kavla ut och klä en pajform ca 22-24 cm i diameter och ställ sedan i frysen ca 30 min
Fyllning
250 g mandelmassa
100 g smör
2 ägg
1 msk rom (kan uteslutas)
2 nävar vinbär (vägde aldrig men kanske 80 g?)
25 g mandelspån
- Sätt ugnen på 175 grader
- Mixa mandelmassa och smör i en matberedare
- Tillsätt äggen ett i taget och sedan rom
- Fyll pajskalet med krämen och strö över rejält med vinbär
- Strö över mandelspån
- Grädda i ca 45-50 min tills pajen fått fin färg

