BLEYS BAKVERK

Kola av olika slag
 Idag hade vi julklappsbyte på skolan där man var tvungen att ta med något hemifrån, alltså inte köpa något nytt. Detta gjorde det något knepigt för oss internatboende eftersom man har tagit med väldigt begränsat med saker hit, haha. Men perfekt tillfälle alltså att få baka något att ge i present. Bestämde mig att göra två sorters kola och lite större satser så det blev några kolor över :) Det blev saffranskola och chokladkola men det som är så bra med det här receptet är att man kan smaksätta med ganska precis vad man vill (i alla fall i kryddväg, tilllsätter man puré får man minska gräddmängden).
Kola grundrecept
100 g smör
200 g (2 dl) grädde
260 g (knappt 3 dl) socker
140 g (1 dl) sirap
1 nypa salt
Smaksättning:
1 paket saffran
eller
4,5 msk kakao
eller
1,5 msk pepparkakskrydda
ev. flingsalt
  1.  Blanda smör, grädde, socker, sirap och salt i en kastrull tills det smält samman.
  2. Tillsätt någon av smaksättningarna. Var exta noga med att röra om du tillsätter kakao så det inte blir klumpar
  3. Koka till ca 126-128 grader (jag kokade till 128 grader). Svårt att säga någon tid eftersom det är så stor skillnad beroende på vilken kastrull man har. Allt mellan 10-25 min. Så en termometer rekommenderas starkt men kulprov fungerar också okej :)
  4. Häll upp i en form med bakplåtspapper eller använd de här superbra gjutbalkarna från Pufz
  5. Strö eventuellt över flingsalt om du gillar de :)