BLEYS BAKVERK

Alla-Hjärtans-dag-tårta
Bara några dagar till Alla hjärtans dag och då passar det ju att äta något lite lyxigare tycker jag. Bra om det ingår hjärtan eller rosa i någon form också;)
Den här tårtan blev bara så god. Balansen blev verkligen perfekt mellan sött, salt, syrligt, kripsigt och lent. Gillar du körsbär kommer du älska denna! Tårtan består av en browniebotten, ett krisp med choklad, solrosfrön, sesamfrön och puffat ris, en körsbärskompott, mjölkchokladbavaroise med tonka slutligen en chokladtryffel. Är några moment men så värt det! Du behöver så klart inte göra alla delar utan det kan räcka med botten, bavaroise och körsbärskompott till exempel. Har du inte testat att glazea förut kan det var lite trixigt i början. Var bara noga med termperaturen och häll i ett svep så går det säkert bra.

Chokladtårta med körsbär och tonka

Lagom till tårta på 18-20 cm i diameter

Browniebotten

140 g smör

125 g mörk choklad

110 g ägg(2 st)

100 g strösocker

25 g farinsocker

45 g vetemjöl

1 krm salt

1 krm vaniljsocker vaniljsocker

  1. Värm ugnen till 200 grader

  2. Hacka chokladen

  3. Smält smöret och ställ åt sidan. Rör ner chokladen

  4. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och salt i en skål

  5. Vispa samman ägg, strösocker och farinsocker

  6. Rör ner chokladblandningen och vänd därefter ner de torra ingredienserna

  7. Häll smeten i formen på ca 18 cm i diameter och grädda i ca 12-15 min

  8. Låt svalna

Körbärskompott

180 g (2 dl) körsbär

1 tsk pektin

180 g (1,5 dl) socker

2 krm citronsyra

2 tsk vatten

  1. Koka ihop allt och låt koka i ca 8-10 min  till ca 106 grader

  2. Häll ut i en form ca 18 cm(lika stor som chokladbotten) som du klätt in med plastfolie(blir enkelt att lossa från formen då)

  3. Lägg i frys

Chokladkrisp

50 g choklad

0,5 dl puffat ris

13 g (1,5 msk) solrosfrön

14 g (1 msk) sesamfrön

0,5 krm salt

  1. Smält chokladen och blanda ner övriga ingredienser

  2. Bred ut tunt på ett bakplåtspapper och låt sätta sig lite

  3. Innan chokladen stelnat helt stansar du ut en cirkel lika stor som din botten (ca 18 cm)

  4. Lägg denna på din browniebotten och placera i en form som är 18 cm i diameter klädd med plastfolie

Mörk tryffel

75 g mörk choklad (jag använder 55%, Marabous mörka choklad har ungefär den kakaohalten)

75 g (ca 0,75 dl) grädde

1 msk honung

15 g smör

  1. Koka grädde och honung och häll över hackad choklad. Rör till en jämn ganasch

  2. Tillsätt smör

  3. Häll ganachen över botten och chokladkrispet i formen

  4. Ta fram körsbärsinteriören från frysen och lägg på ganachen

Chokladbavaroise

6 g(3,5 blad) gelatin

425 g vispgrädde

250 g mjölk

3-4 tonkabönor, hackade

25 g strösocker (1 msk +1 tsk tsk)

40 g(ca 2 st) äggula

380 g mjölkchoklad

1.      Lägg gelatinet i blöd

2.      Vispa grädden

3.      Koka upp mjölk, socker och tonkabönor. Ta av från plattan och låt dra ca 15 min

4.      Vispa socker och äggula

5.      Häll mjölkblandningen över äggblandningen under konstant vispning. Hälls tillbaka i kastrullen och värm till 83 grader

6.      Rör i gelatinblad och sila blandningen över den hackade chokladen. Vänta 30 sekunder och blanda sedan till en jämn kräm

8.      Kyl ner till 30-35 grader och vänd ner grädden lite i taget

9. Lägg browniebotten, krispet, ganachen och körsbärskompotten i en lite större form, ca 20 cm i diameter

10. Häll bavaroisen över och stryk ut jämnt med en palett. Bavaroise som blir över kan du fylla upp i dessertglas eller i silikonformar som du dekorerar med.

11. Ställ i kylen så den får sätta sig och sedan i frysen några timmar

Glaze

4 st(6,8 g) gelatinblad

70 ml vatten

150 socker

150 g glykossirap

20 g kakaosmör

180 g ljusa chokladpellets(för brun färg på tårtan)/vit choklad(om du ska färga)

165 g kondenserad mjölk

Pastafärg

  1. Lägg gelatinbladen i blöt minst 5 min

  2. Koka vatten, socker och glykos till 103 grader.

  3. Tillsätt gelatinbladen till sockerlagen

  4. Om du ska ha färg i tillsätter du den nu
  5. Lägg choklad, kondenserad mjölk, kakaosmör i en bunke och hälls sockerlagen/syrupen över detta. Rör med en slickepott till en homogen massa.

  6. Mixa slätt med stavmixer. Sila till en ny bunke för att få bort luftbubblor. Låt svlan atill 30 grader innan du glazear tårtan