BLEYS BAKVERK

Saffransbakelse med havtornskräm
Trots att vi har gått in i januari har jag inte  tröttnat på saffran utan tycker det är en krydda som passar hela vintern. De här små bakelserna är verkligen superenkla och blir otroligt goda. Saffransbakelsen är ganska söt med den vita chokladen och då passar den syrliga havtornskrämen perfekt som topping. En spritspåse och ett par tyllar tycker jag är en bra inverstering för alla som har det minsta intresse i bakning. Det kan få de allra enklaste bakverken att se helt fantastiska ut och mer koplicerade ut än vad de är. Men har du ingen sprits kan du kan så klart breda  ut krämen i stället för att spritsa. Smaken blir precsi den samma :) 

Saffransbrownie

150 g smör

1 påse saffran + 1 msk rom + 1 tsk socker

200 g socker (2 dl)

80 g vit choklad

1 msk vaniljsocker

170 g mjöl (knappt 3 dl)

1/2 tsk bakpulver

2 msk mjölk 

2 ägg

  1. Sätt ugnen på 175 grader

  2. Lägg saffranet i rom och socker och låt dra minst 15 min

  3. Klä en liten långpanna ca 20x30 cm med bakplåtspapper

  4. Smält smöret och tillsätt saffransblandningen

  5. Rör ihop socker, vaniljsocker, mjöl och bakpulver i en bunke. Rör ner saffranssmöret

  6. Rör ner äggen ett i taget och till sist mjölken

  7. Rör till jämn smet och häll i formen

  8. Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter

Apelsin-/havtornscurd

60 g havtornpuré(se recept nedan)

50 g apelsinjuice(knappt 1 apelsin)

zest från 1 apelsin

50 g socker

12 g maizena(ca 1,5 msk)

37 g äggula(ca 2 st)

15 g smör

  1. Mät upp 60 g av havtornspurén och värm tillsammans med  apelsinjuice och zest tills det börjar koka.

  2. Vispa äggula och socker lite lätt. Tillsätt maizena och vispa lite till

  3. Häll juicen över äggvispet under kraftig omrörning

  4. Häll tillbaka i kastrullen och värm till det börjar tjockna(några minuter)

  5. Sila och häll upp i en skål. Tillsätt smöret. Låt svalna.

Havtornpuré

Koka upp 200 g havtorn med 1 msk vatten. Passera genom en sil.

Havtornskräm

Två tredjedelar av curden du precis gjorde

2 dl grädde

Blanda två tredjedelar av havtornscurden(spara lite till garnering) med så mycket vispad grädde du tycker är lagom men ungefär 2 dl. Blanda först ner lite av grädden i curden för att göra den lite mer smidig och på så sätt undvika klumpar. Blanda sedan ner resten av grädden

Spritsa ut på saffransbakelserna och garnera med lingon och små klickar av havtornscurden.

0 kommentar(er)