Saffransbrownie
150 g smör
1 påse saffran + 1 msk rom + 1 tsk socker
200 g socker (2 dl)
80 g vit choklad
1 msk vaniljsocker
170 g mjöl (knappt 3 dl)
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
2 ägg
-
Sätt ugnen på 175 grader
-
Lägg saffranet i rom och socker och låt dra minst 15 min
-
Klä en liten långpanna ca 20x30 cm med bakplåtspapper
-
Smält smöret och tillsätt saffransblandningen
-
Rör ihop socker, vaniljsocker, mjöl och bakpulver i en bunke. Rör ner saffranssmöret
-
Rör ner äggen ett i taget och till sist mjölken
-
Rör till jämn smet och häll i formen
-
Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter
Apelsin-/havtornscurd
60 g havtornpuré(se recept nedan)
50 g apelsinjuice(knappt 1 apelsin)
zest från 1 apelsin
50 g socker
12 g maizena(ca 1,5 msk)
37 g äggula(ca 2 st)
15 g smör
-
Mät upp 60 g av havtornspurén och värm tillsammans med apelsinjuice och zest tills det börjar koka.
-
Vispa äggula och socker lite lätt. Tillsätt maizena och vispa lite till
-
Häll juicen över äggvispet under kraftig omrörning
-
Häll tillbaka i kastrullen och värm till det börjar tjockna(några minuter)
-
Sila och häll upp i en skål. Tillsätt smöret. Låt svalna.
Havtornpuré
Koka upp 200 g havtorn med 1 msk vatten. Passera genom en sil.
Havtornskräm
Två tredjedelar av curden du precis gjorde
2 dl grädde
Blanda två tredjedelar av havtornscurden(spara lite till garnering) med så mycket vispad grädde du tycker är lagom men ungefär 2 dl. Blanda först ner lite av grädden i curden för att göra den lite mer smidig och på så sätt undvika klumpar. Blanda sedan ner resten av grädden
Spritsa ut på saffransbakelserna och garnera med lingon och små klickar av havtornscurden.

