Malins 30-årstårta
1 tårta, 24 cm i diameter
Mörk chokladkaka, 1 botten 22 cm
125 g mörk choklad (ca 55 %)
125 g smör
110 g(ca 2 st) ägg
120 g socker
45 g vetemjöl
16 g (2 msk) kakao
0,5 krm salt
1. Smält smör och choklad
2. Dra bort från plattan och rör ner sockret
3. Tillsätt äggen ett i taget
4. Sikta ner mjölet blandat med kakaon och vänd runt
5. Häll upp i en springform ca 22 cm
6. Grädda i 160 grader ca 16-18 min
7. Låt svlana
8. Diska ur och klä sedan samma form med plastfolie. Lägg i den avsvalnade botten
Mjölkchokladpannacotta
2,25 gelatinblad
190 g mjölkchoklad
375 g (3,75 dl) grädde
35 g (0,3 dl) honung
1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
2. Hacka chokladen
3. Koka upp grädde och honung och häll över chokladen. Vänta 30 sekunder och blanda sedan ihop med en slickepott till en slät kräm.
4. Ta upp och blanda ner gelatinbladet. Rör tills det smält.
5. Häll ett lagom tjockt lager över chokladbotten (som du har placerat i en form). Det som blir över häller du eventuellt upp i silikonformar och har till dekorering. Annars kan du hälla upp i små glas och ha till dessert.
6. Ställ in botten + pannacotta i frysen minst 1 h
Hallonbavaroise
(Räcker till 1 st 24 cm tårta + dekorationer)
500 g hallon (ska bli 400 g hallonpuré)
40 g socker
100 g mjölk
130 g socker + 120 g(ca 6 st) Äggula
5 st gelatinblad (8,5 g)
500 g grädde
1. Koka upp hallonen. Mixa med stavmixer och passera genom en sil. Väg upp 400 g puré
2. Blötlägg gelatinet i kallt vatten
3. Koka purén med mjölk och den lilla delen (40 g) socker.
4. Vispa äggulan och den stora delen socker
5. När purén kokar häll detta över äggulevispet under kraftig vispning och sedan tillbaka i kastrullen. Värm till 83 grader under konstant omrörning.
6. Tillsätt gelatinet och sila smeten, kyl sedan ner bavaroisegrunden till ca 30 grader
7. Vispa grädden väldigt löst och vänd sedan ner den i den fruktblandningen lite i taget.
8. Placera din chokladbotten med panacottan i en form som är lite större, ca 24 cm. Lägg plastband runt anslagringen.
9. Häll över moussen upp till kanten och stryk ut med en palett så den bli alldeles slät. Ställ in i frysen helst över natten( tar nog minst 3 timmar för tårtan att frysas helt vilket krävs för att du ska kunna glazea)
Glaze
11,9 g =7 blad gelatin(1,7 g styck)
125 g vatten
300 g socker
50 g glykos
150 g choklad (70%)
30 g kakao
65 g
1. Lägg gelatinbladen i blöt
2. Koka ihop vatten, socker och glykos till 103 grader (går väldigt fort)
3.Hacka chokladen och tillsätt denna i sockerlagen. Blanda iho med en slickepott
4. Tillsätt siktat kakao, grädde och sist gelatin
5. Mixa ihop allt med en stavmixer.Sila över i en bunke.
6. Låt svlana till ca 28 grader
7. Ställ tårtan på en smal uppochnervänd bunke/kanna. Placera på en plåt som du täckt med plastfolie(så du kan återanvända den överblivna glazen)
8. Häll glazen över den fysta tårta och dra med en palett med ett drag över tårtan. Vill du se hur jag gör finns det sparat i min story under "Tutorials"på instagram @sarabley
Gå lös på dekorationer! Jag brukar använda det som finns i tårtan. Här har jag små bitar av brownie, hallonbavaroise och mjölkchokladpannacotta som jag fyllt upp i silikonformar. Hade även hallonkola och chokladtryffel i frysen så använda det med.