BLEYS BAKVERK

30-årstårta
Alltså jag vekrligen älskar att göra tårtor. Det har gått lite i perioder vilken stil jag gillar dock. När jag började var det mycket med marsipan och dekorationer i sockerpasta, har testat lite att täcka med smörkräm och maräng men numera blir det övervägande Glazetårtor. Det är ett väldigt smidigt sätt att göra tårtor på. Den måste ändå frysas innan man glazear så det är perfekt att förbereda långt i förväg och sedan bara hälla på glaze och dekorera innan den ska serveras. 
Det som kan vara bra att investera i är en anslagsring i metall (en sån utan botten) och plastband i samma höjd som tårtringen. Utan plastbandet kan tårtan bli väldigt svår att få ur anslagringen.
Här bjussar jag er på ett recpet på en tårta som jag har gjort både till en examensfest och till ett 30-årskalas.

Malins 30-årstårta

1 tårta, 24 cm i diameter

Mörk chokladkaka, 1 botten 22 cm

125 g mörk choklad (ca 55 %)

125 g smör

110 g(ca 2 st) ägg

120 g socker

45 g vetemjöl

16 g (2 msk) kakao

0,5 krm salt

1. Smält smör och choklad

2. Dra bort från plattan och rör ner sockret

3. Tillsätt äggen ett i taget

4. Sikta ner mjölet blandat med kakaon och vänd runt

5. Häll upp i en springform ca 22 cm

6. Grädda i 160 grader ca 16-18 min

7. Låt svlana

8. Diska ur och klä sedan samma form med plastfolie. Lägg i den avsvalnade botten

Mjölkchokladpannacotta

2,25 gelatinblad

190 g mjölkchoklad

375 g (3,75 dl) grädde

35 g (0,3 dl) honung

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.

2. Hacka chokladen

3. Koka upp grädde och honung och häll över chokladen. Vänta 30 sekunder och blanda sedan ihop med en slickepott till en slät kräm.

4. Ta upp och blanda ner gelatinbladet. Rör tills det smält.

5. Häll ett lagom tjockt lager över chokladbotten (som du har placerat i en form). Det som blir över häller du eventuellt upp i silikonformar och har till dekorering. Annars kan du hälla upp i små glas och ha till dessert. 

6. Ställ in botten + pannacotta i frysen minst 1 h

Hallonbavaroise

(Räcker till 1 st 24 cm tårta +  dekorationer)

500 g hallon (ska bli 400 g hallonpuré)

40 g socker

100 g mjölk

130 g socker + 120 g(ca 6 st) Äggula

5 st gelatinblad (8,5 g)

500 g grädde

1. Koka upp hallonen. Mixa med stavmixer och passera genom en sil. Väg upp 400 g puré   

2. Blötlägg gelatinet i kallt vatten

3. Koka purén med mjölk och den lilla delen (40 g) socker.

4. Vispa äggulan och den stora delen socker

5. När purén kokar häll detta över äggulevispet under kraftig vispning och sedan tillbaka i kastrullen. Värm till 83 grader under konstant omrörning.

6. Tillsätt gelatinet och sila smeten, kyl sedan ner bavaroisegrunden till ca 30 grader

7. Vispa grädden väldigt löst och vänd sedan ner den i den fruktblandningen lite i taget.

8. Placera din chokladbotten med panacottan i en form som är lite större, ca 24 cm. Lägg plastband runt anslagringen.

9. Häll över moussen upp till kanten och stryk ut med en palett så den bli alldeles slät. Ställ in i frysen helst över natten( tar nog minst 3 timmar för tårtan att frysas helt vilket krävs för att du ska kunna glazea)

Glaze

11,9 g =7 blad gelatin(1,7 g styck)

125 g vatten

300 g socker

50 g glykos

150 g choklad (70%)

30 g kakao

65 g

1. Lägg gelatinbladen i blöt

2. Koka ihop vatten, socker och glykos till 103 grader (går väldigt fort) 

3.Hacka chokladen och tillsätt denna i sockerlagen. Blanda iho med en slickepott

4. Tillsätt siktat kakao, grädde och sist gelatin

5. Mixa ihop allt med en stavmixer.Sila över i en bunke.

6. Låt svlana till ca 28 grader

7. Ställ tårtan på en smal uppochnervänd bunke/kanna. Placera på en plåt som du täckt med plastfolie(så du kan återanvända den överblivna glazen)

8. Häll glazen över den fysta tårta och dra med en palett med ett drag över tårtan. Vill du se hur jag gör finns det sparat i min story under "Tutorials"på instagram @sarabley

Gå lös på dekorationer! Jag brukar använda det som finns i tårtan. Här har jag små bitar av brownie, hallonbavaroise och mjölkchokladpannacotta som jag fyllt upp i silikonformar. Hade även hallonkola och chokladtryffel i frysen så använda det med.