BLEYS BAKVERK

S'mores brownie
S'mores (ihopdragning av "some more") har sitt urspung i USA och Canada där det ofta äts framför lägerelden. Det är en grillad marshmallow och en bit choklad som man lägger mellan två grahamskex. Den här brownien är en inspirerad av just S'mores med en härlig chokladbotten, ett lager chokladganche med crunch på grahamskex och toppad med en schweizisk maräng. Var lite skeptisk först med maräng på redan söt chokladkaka men måste säga att det överträffade mina förväntningar! Är man sådär riktigt sötsugen är det här bakverket helt fantastikt gott!

S’mores Brownie

Brownie

106 g (2 st) ägg

55 g kakao

0,5 tsk salt

0,5 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

115 g smör

225 g(2,5 dl) socker

95 g(1,6 dl) mjöl

Ganasch med grahamscrunch

120 g(ca 8 st) grahamskex

225 g ca 55 % choklad

1 tsk snabbkaffepulver

en nypa salt

180 g grädde

Marshmallowfrosting

160 g (ca 4 st stora) äggvita

150 g socker

1 krm ättiksprit

en nypa salt

1 tsk vaniljpulver

Brownie

  1. Värm ugnen till 165 grader

  2. Smöra en fyrkantig ganska liten forrm, och lägg bakplåtspapper i botten

  3. Värm smöret tillsammans med sockret i en kastrull. Värm någon minut så blandningen blir varm utan att koka.

  4. Vispa äggen och socker en lite stund. Smält smöret.

  5. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, espressopulver, salt och vaniljpulver

  6. Vänd ner smöret i äggvispet. Sikta sist ner mjölblandningen och vänd runt.

  7. Baka i ca 20 min. Låt kakan svalna

  8. Under tiden gör du kexsmulet och chokladganaschen

Grahamscrunch och chokladganache

  1. Bryt kexen i bitar

  2. Hacka chokladen och lägg tillsammans med lite salt och kaffepulver i en skål.

  3. Värm grädden tills den kokar och häll över chokladen. Vänta 30 sekunder och rör sedan till en homogen blandning. Börja i mitten av bunken och rör dig sakta utåt.

  4. Rör ner grahamskexen

  5. Häll blandningen över brownien och ställ kallt tills det stelnat

Marshmallowfrosting

  1. Rör ihop socker, äggvita salt och ättika i en värmetålig bunke. Placera över ett vattenbad (botten ska inte nudda vattenytan).

  2. Rör i blandningen tills den nått en temperatur på 55-60 grader, ca 6-8 min

  3. Vispa sedan tills marängen blir fast och får vita mjuka toppar, ca 8-10 min.

  4. Vispa ner vaniljpulvret mot slutet.

  5. Ta ut brownien från kylen och smeta ut marängen med en spatel. Bränn av med en gasbrännare eller i ugnen på 180 grader ca 5-8 min. Det kan gå snabbt så håll ögonen på pajen

  6. Skär i fina bitar.

Tips! Värm kniven med en gasbrännare för att få riktigt snygga snitt när du skär upp kakan.