BLEYS BAKVERK

Mandeltårta med yoghurtpannacotta och jordgubbsmousse
Äntligen fredagskväll och en skön kväll hemma. I morgon händer det lite spännande saker för ska gå på en audtion för en amatörmusikal som sätts upp här i Stockholm i höst. Älskar verkligen musikal(på en ganska nördig nivå) så när jag läste om de här var jag bara tvungen att söka. Är alltså som ett projekt där alla jobbar helt ideelt men verkar ändå vara rätt tuff konkurrens. Har inga höga förhoppningar om att komma med men ska ge det en chans:)
Mycket bakning har det blivit i veckan. Mest på jobbet men även lite hemma. Den här tårtan kom som ett resultat av den dessert jag gjorde när jag var med på ett möte med min gamla klubb hemma i Norrköping. Typ samma som desserten fast i tårtform. Den är hur somrig och god som helt! Jag använda frysta jordgubbar men snart kommer de färska och då blir det ännu bättre! Moussen i tårtan är den enklaste variant men kan göra. Inga Pâte á bomber eller italienska maränger utan det är bara en bärpuré med smlält gelatin som man vänder ner i lätttvispad grädde. Blir inte lika luftig och härlig om man gör på det sättet men funkar fint ändå tycker jag:). Mors dag närmar sig ju också med stormsteg så är ni ute i god tid är den här perfekt att göra redan nu efter som den går utmärkt att frysa in :)

Sommartårta - 24 cm

Mandelkaka

100 g smör

100 g socker

2 ägg

33 g mjöl (knappt 1 dl)

100  g mandelmjöl (3 dl)

  1. Bryn smöret. Sätt in i kylen tills det blir mjukt

  2. Vispa smöret med sockret

  3. Tillsätt ett ägg i taget och vispa i mellan

  4. Rör ner torra ingredienserna

  5. Häll i form på 24 cm

  6. Grädda i 175 grader ca 15 min

  7. Ta ur kakan ur formen. Lägg tillbaka i samma form som du klätt med bakplåtspapper eller tårtplast. Jag använde en tårting som är reglerbar så man kan spänna åt den runt tårtan ordentligt. Så har du en sådan använder du den:)

 

Yoghurtpannacotta

3 gelatinblad

4 dl vispgrädde

4 msk socker

1 tsk vaniljpulver eller 1 vaniljstång

2 dl turkisk yoghurt (10%)

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten

  2. koka upp grädden tillsammans med socker. Da från plattan och tillsätt vaniljsocker och urkramat gelatin

  3. Rör ner yoghurten

  4. Häll över den bakade botten
  5. Ställ in i kyl ett par timmar innan du gör nästa lager
Jordgubbsmousse

3,5 gelatinblad
225g  jordgubbspuré (koka upp jordgubbar, mixa och passera genom sil)
0,75dl socker
3dl vispgrädde

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, i minst 5 minuter.
  2. Koka upp joch socker i en kastrull och låt koka ett par minuter
  3. Häll jordgubbarna genom en sil
  4. Krama ut vattnet från gelatinbladen och smält dem i jordgubbspurén.
  5. Låt svalna medan du vispar grädden väldigt löst
  6. Vänd ihop jordgubbspurén och grädde. Häll över pannacottan som har fått stelna i kylen.
Rabarber
ca 100 g socker
ca 100 g vatten
ca 200-300 g rabarber
  1. Skala och skiva rabarberni bitar (inte för små)
  2. Koka upp vatten och socker coh lägg i rabarberbitarna
  3. Låt koka tills rabarer mjuknad, ca 10 min. Häll av sockerlagen och låt rabarbern kallna. Försöka att behålla bitarna så hela som möjligt
  4. Garnera tårtan med rabarber