Sommartårta - 24 cm
Mandelkaka
100 g smör
100 g socker
2 ägg
33 g mjöl (knappt 1 dl)
100 g mandelmjöl (3 dl)
-
Bryn smöret. Sätt in i kylen tills det blir mjukt
-
Vispa smöret med sockret
-
Tillsätt ett ägg i taget och vispa i mellan
-
Rör ner torra ingredienserna
-
Häll i form på 24 cm
-
Grädda i 175 grader ca 15 min
- Ta ur kakan ur formen. Lägg tillbaka i samma form som du klätt med bakplåtspapper eller tårtplast. Jag använde en tårting som är reglerbar så man kan spänna åt den runt tårtan ordentligt. Så har du en sådan använder du den:)
Yoghurtpannacotta
3 gelatinblad
4 dl vispgrädde
4 msk socker
1 tsk vaniljpulver eller 1 vaniljstång
2 dl turkisk yoghurt (10%)
-
Lägg gelatinbladen i kallt vatten
-
koka upp grädden tillsammans med socker. Da från plattan och tillsätt vaniljsocker och urkramat gelatin
-
Rör ner yoghurten
- Häll över den bakade botten
- Ställ in i kyl ett par timmar innan du gör nästa lager
3,5 gelatinblad
225g jordgubbspuré (koka upp jordgubbar, mixa och passera genom sil)
0,75dl socker
3dl vispgrädde
-
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, i minst 5 minuter.
-
Koka upp joch socker i en kastrull och låt koka ett par minuter
-
Häll jordgubbarna genom en sil
-
Krama ut vattnet från gelatinbladen och smält dem i jordgubbspurén.
-
Låt svalna medan du vispar grädden väldigt löst
-
Vänd ihop jordgubbspurén och grädde. Häll över pannacottan som har fått stelna i kylen.
- Skala och skiva rabarberni bitar (inte för små)
- Koka upp vatten och socker coh lägg i rabarberbitarna
- Låt koka tills rabarer mjuknad, ca 10 min. Häll av sockerlagen och låt rabarbern kallna. Försöka att behålla bitarna så hela som möjligt
- Garnera tårtan med rabarber
