BLEYS BAKVERK

Tricoloretårta

Den här tårtan har jag haft i huvudet länge men aldrig tagit mig för att göra. Har dragit mig lite för att det är några moment eftersom varje lager måste stelna innan man häller på nästa. Men nu hade jag massa grädde i kylen som höll på att gå ut så då passade jag på. Chokladmoussen sätter sig faktiskt ganska snabbt så var inte heller så tidskrävande som jag trott. Blev perfekt att ta med som Valborgstårta till syrran och hennes sambo:)

Följ receptet noga. Det är viktgit med temperaturer när man gör mousse. Du kan inte ha för varma ingredienser så grädden smälter eller för kalla för då kan det skära sig. Det är alltid bäst om alla ingredienser håller ungefär samma temperatur.

Mörk chokladbrownie

125 g mörk choklad, 55%

125 g smör

110 g(ca 2 st) ägg

120 g (ca 1,5 dl) socker

40 g(0,75 dl) vetemjöl

16 g (2 msk) kakao

0,5 krm salt

  1. Smält smör och choklad i en kastrull på svag värme

  2. Rör i sockret och låt svalna en aning

  3. Vispa ner ett ägg i taget direkt i kastrullen

  4. Vänd i mjölet blandat med salt och kakao

  5. Häll upp i springform 22 cm

  6. Grädda i 160 grader ca 20 min

  7. Ta ur botten ur formen och låt den svlana i kylen. Diska formen och klä sidorna med plastband eller bakplåtspapper. Lägg sedan tillbaka botten

Mörk chokladmousse

62 g grädde

125 g mörk choklad

45 g strösocker

15 g vatten

55 g äggula

215 g vispgrädde

  1. Börja med att koka första mängden grädde och slå den över chokladen Rör den till en slät smet utan klumpar.
  2. Koka sedan socker och vatten till 121 grader i en kastrull. Rör inte utan låt det stå som det är. Vispa under tiden upp äggulan lite fluffig. När sockerlagen har gått till 121 grader slås den över gulan i en tunn fin stråle samtidigt som man fortsätter vispa på låg hastighet.  Det här kallas för Pâté à Bombe. Vispa den till rumstemperatur.
  3. Blanda sedan Pâté à bomben med chokladen. Börja med att vända ner lite av chokladen i taget för att det inte ska skära sig. 
  4. Vispa sedan den sista mängden grädde löst och vänd ner ägg och chokladblandningen. Samma sak här. Vänd ner lite i taget. Se till att inte vispa utan blanda med slickepott, och ha inte i grädden när smeten är för varm
  5. ll hälften av smeten över botten. Frys in resten i en silikonform med halvkupoler om du har en sådan. Annars kan fylla upp chokladmoussen i koppar och ha som en egen desser
Ljus chokladmousse + Golden chokladmousse(OBS! Både till lagret med vita chokladen och mjölkchokladen)

100 g grädde

120 g Callebauts Gold (eller vit choklad) + 120 g mjölkchoklad

60 g strösocker

30 g vatten

80 g äggula (ca 4-5 st)

7,4 g gelatinblad(4 st)

460 g grädde

  1. Blötlägg gelatinet i riktigt kallt vatten.

  2. Koka första mängden grädde och slå hälften över Gold/vita chokladen och andra hälften över mjölkchokladen. Rör den till en slät smet utan klumpar.

  3. Koka sedan socker och vatten till 121 grader i en kastrull. Rör inte utan låt det stå som det är. Vispa under tiden äggulan. När sockerlagen har gått till 121 grader slås den över gulan i en tunn fin stråle samtidigt som man fortsätter vispa på låg hastighet.

  4. Smält gelatin och blanda ner i ägguleblandningen. Blanda sedan hälften av ägguleblandningen med Gold/Vita chokladen och andra hälften med mjölkchokladen.

  5. Vispa sedan den sista mängden grädde löst och vänd ner hälften i Gold/vita chokladblandningen och andra hälften i mjölkchokladblandningen. Se till att inte vispa utan blanda med slickepott, och ha inte i grädden när smeten är för varm.

  6. Fyll upp med mjölkchokladen över den mörka chokladmousse. Ställ in i frys tills den stelnar och fyll sedan upp me den vita chokladmoussen. Det är bra om det vita moussen inte får stå för länge innan den hälls över mjökchokladen så den hinner stelna i bunken.

  7. Ställ i kyl eller frys och låt stelna