BLEYS BAKVERK

Kalljästa rågfrallor
Kalljäst bröd är ju bara helt perfekt när man vill ha nybakat bröd till frukost. Är alltid hungrig när jag vaknar så orkar inte ställa mig och baka bröd från grunden. SÅ bra då att kunna plocka fram en färdig deg från kylen och bara baka ut och grädda. I vanliga fall är ju bakning ofta väldigt exakt och freestyling blir sällan så lyckat. Men just brödbakning är ett sånt bakverk som det ofta går bra att exprimentera lite med. Man får lära sig att känna när degen har lagom konsistens så kan man testa sig fram hur mycket man vill. I den här varianten har jag vetemjöl och rågmjöl. Brukar ha en skvätt olja i men glömde faktiskt det den här gången och det gick hur bra som helst utan. Här får ni receptet:
Kalljästa frallor
15 g jäst
500 g vatten
30 g honung
9 g salt (ca 1,5 tsk)
240 g (4 dl) rågmjöl
390 g (6,5 dl) vetemjöl
Ugn 250 grader
1. Lös ut jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en ganska lös deg.
2. Låt stå framme i rumstemperatur ca 20 min så jäsningen kommer igång lite.
3. Ställ in i kylen under natten
4. På morgonen tar du fram bunken och sätter ugnen på 250 grader. Bakar ut till baguetter eller frallor. Jag gjorde en baguett som jag snurrade och rullade frallor som jag skar ett snitt i.
5. Grädda baguetten i ca 15-17 min och frallorna i ca 12 min. Släng in en liten kopp med vatten innan du stänger ugnsluckan