BLEYS BAKVERK

Pärongalette med hasselnötter
Vi har lyxen att ha i stort sett obegränsad tillgång till äpple- och päronträd här på Kaggeholm vilket känns så lyxigt. Förutom det har jag efter en fruktträdsinventering även hittat ett plommonträd och ett gäng björnbärsbuskar. Ska försökra bunkra så mycket som möjligt nu innan säsongen är slut (vilket tyvärr är svårt med den begränsade kyl- och frysplatsen).
Päron och hasselnötter tycker jag är en kombo som funkar otroligt bra. Igår testade jag mig fram lite med dessa ingredienser som utgångspunkt vilket resulterade i en Pärongalette med hasselnötsmassa och även en touch av kardemumma. Blev faktiskt riktigt gott och uppskattades av internatfolket. Man kan säga att galette är som en slag paj utan pajform. Vi åt den kall men tror den är riktigt god att servera lite ljummen med glass eller grädde.

Pärongalette

Mördeg

100 g smör

45 g (o,5 dl) socker

140 g (2,3 dl) mjöl

60 g (ca 1,5 dl) hasselnötsmjöl

1 krm salt

1 ägg

  1. Blanda samman mjöl, smör, socker och salt med fingrarna eller i en matberedare

  2. Tillsätt ägget och arbeta till en smidig deg.

  3. Låt vila kallt 30 min

Hasselnötsmassa

50 g hasselnötsmjöl

50 g smör

70 g socker

1 tsk malen kardemumma

1 ägg

 

Hackade hasselnötter (gärna skalade)

  1. Sätt ugnen på 200 grader

  2. Vispa samman alla ingredienser till en kräm

  3. Kavla ut degen och bred på fyllningen men spara ca 3 cm i kanten

  4. Lägg på skivade päron och strö över hackade hasselnötter

  5. Vik över kanten och grädda i 200 grader ca 20 min

  6. Pudra över florsocker